II Lehmonkärki

II Kohtaaminen 15.-16.4.2015 - Lehmonkärki



Lehmonkärjessä

 

Kotitehtävät:
  1. Älä käytä sanaa kiire. Kun sinulta kysytään mitä kuuluu, älä kerro kuinka kiireistä sinulla on ollut. 
  2. Tee erilaisia projekteja Trelloon. Tutustu ja opettele käyttämään Trelloa. 
  3. Ubiikin järjestäjät rakentavat Salpauksen tiloihin tulotunnelmaa.
  4. Kirjatehtävä. Tee uudesta kirjastasi inspiroituneena havaintoja. Mitä asioita pitää tulevaisuudessa toteuttaa? Ota kuva kirjastasi. Vie havaintoja arkeen. Ota siitä kuva ja lisää se Pinterestiin.

Kalle ja kehittäjän mieli >> 

Tulevaisuuden työ on innovointia

Laitetaan ihmiset sellaisiin töihin, mitä he oikeasti osaavat.


Meidän on pystyttävä tarkkailemaan mitä tapahtuu ympärillä. Mitä muutos ympärillämme on? Mitä oikeasti tapahtuu? Se on kehittäjän mielen ydin. Tarkkailua, miten ja mitä ympärillä tapahtuu ja peilataan omaa osaamistamme siihen. Meidän on päästävä reaktiivisesta toiminnasta proaktiiviseen toimintaan. Se edellyttää erilaista kulttuuria. Palkitsemista havainnoinnista ja kehittämisestä. Se lähtee jokaisen omasta päästä.

There's a way to do it better - find it

Kehittäminen on oivaltamista, asioiden tekemistä uudella tavalla ja tiedon jakamista. Ollaan jatkuvan muutoksen tilassa. Ei pysyvässä tilassa. Jatkuvassa muutoksen tilassa on vaikea olla. 


Minkälainen kuva Salpauksesta halutaan antaa? Innostunut, sellainen, jossa on hyvä pöhinä. Meillä on paljon osaamista. Meillä on paljon tiloja. Mitä me voimme omalla paljollamme tehdä? Jotain sellaista mikä tuottaa lisäarvoa?

Perustetaan oikea työnvälitystoimisto. Me tunnemme oppilaat, me tunnemme yritykset. Olemme kuin headhunterit. Salpaus on enemmän kuin koulu. Pikadeitit yrityksien ja oppilaiden välillä.

Muistakaa, epäonnistumiset eivät ole epäonnistumisia, ne ovat tuloksia.

The Future of Work - a journey to 2022 - lue lisää tästä >>



Trello


Jokaiselle tuotekehittäjälle tulee oma tutkinto-Trello. Sinne kerätään materiaalia ja aineistoja, jolla osoitetaan tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa vaadittava ammattitaito. Kaikille opiskelijoille tehdään oma tutkinto-Trello, jonne voit kutsua työpaikkaohjaajasi ja arvioijan.

Trello on avoimessa digitaalisessa maailmassa toimiva ketterä projektinhallintaväline. Sinulla voi olla useita eri trello-tauluja. Jokaisella projektilla on oma taulu. Trello koostuu listoista, jonka alle kerätään kortteja. Yksi kortti kannattaa olla yksi selkeä kokonaisuus. Korttiin voi liittää kuvia, muistioita...mitä hyvänsä liitteitä. Sen lisäksi voit tehdä sinne mm. checklistoja, ja osallistumisluetteloita. Trello-tauluun voit kutsua kenet vain sähköpostilla.



Miten pystymme muuttamaan palveluaikoja? Miten pystymme rikkomaan tilaa? Miten voimme rikkomaan mielikuvaa, mikä meistä on? Salpaus on enemmän kuin koulu. Se on visio. Meidän pitää olla enemmän kuin koulu. Se on lupa. Se on lupa kaikille niille teoille, jotka tekevät siitä enemmän kuin koulun. Enemmän kuin työpaikka?

Meidän on pystyttävä vaikuttamaan asiakkaan kokemukseen. Esimerkiksi Salpauksen tiloihin tullessa. Ulkomailla Kreikassa ja Espanjassa ihmiset kuvaavat pelkkiä ovia. Tunnelma vaikuttaa mielikuviin. Miten koemme sisääntulon? Minkälainen äänimaailma siellä on? Entä visuaalinen ilme? Tuoksut ja musiikki tuo tunnelmaa.

Muistot vaikuttavat meihin. Mihin yhteisöön liityn, kun astun taloon sisään? Onko meillä joku teema, joka tuo tulijalle hyviä muistoja ja kokemuksia mieleen?


Massatuotannosta palvelutuotantoon
Massatuotannon aikaan uskottiin tiimeihin ja prosesseihin. Meillä ei ole enää paluuta entiseen. Meillä on uusi palvelutuotanto. Halpa tieto ja käyttäjistyminen. Tiedon omistajuus häviää. Miten räätälöidään kullekin ihmiselle ja työntekijälle oma diili kunkin elämänyilanteen mukaan? Ainutlaatuisesti. Niin että se tuo työinnostusta ja kantaa sinut uuteen. Olemme tehneet ja teemme edelleen massatuotannon ehtojen mukaan. Siiloissa.


Titteleiden on herätettävä mielenkiintoa. Ei niin, että se on institutionaalisesti jäykkä. Nimike elää teidän mukananne. Ketteryys ja institutionaalinen mielikuvitus voi olla Salpauksen juttu.


Meidän työelämässä on suuria ikäluokkia, -64 ja sitä ennen syntyneitä. Heidät on koulutettu massatuotannon ehdoilla. Heillä on vahva koulutususko. Ihmiset identifioidaan koulutuksen ja myöhemmin tittelin mukaan. Tähän kuuluu selkeät tehtäväkuvat. Aloitan työn jossain tietyssä vaiheessa ja lopetan sen tietyssä vaiheessa. Elvyn työstä heti työpäivän päätyttyä. Ajatellaan, että työ on lokeroissa. Hankit koulutuksen, jolla porskutat koko työelämäsi. Tähän kuuluu ahkeruus, tottelevaisuus, pysyvät työsuhteet.

X-sukupolvi, 65-77 syntyneet tulivat työmarkkinoille. He eivät juuri eroa suurista ikäluokista. He ovat kuitenkin internet-sukupolvi. Osoitetaan virheitä, ei niitä asioita missä olet hyvät. "Punaisen kynän -meininki." Tällä hetkellä suurta ikäluokkaa ja x-sukupolvea in työelämässä 70% työntekijöistä.


X-sukupolven jälkeen työmarkkinoille tuli Y-sukupolvi, 77-97-syntyneet. Heille vapaus on tärkeätä. Merkityksellinen työ ja merkityksellinen tekeminen. He haluavat tehdä muutosta. He näkevät, että tieto virtaa. He käyttävät koneita eri tavalla, ne ovat koko ajan läsnä. Heidän maailma on erilainen. Työn tekeminen on erilaista. Heille kuuluu erittäin vahva arvoperusteisuus. Vahva innovatiivisuus, pelaaminen, pelillisyys. Ryhmät eivät perustu koulutukseen, se ei määrittele polarisaatiota. Heidän ominaisuuksiin kuuluu erittäin iso kärsimättömyys.





Nyt työelämä keikahtaa niin, että 2020 meillä on enemmän y- ja z-sukupolvea kuin suurta ikäluokkaa ja x-sukupolvea. Muutos fragmentoi työn. Kaaoksen reunalla rakennetaan attraktiivisia soluja. Tämä sisältää työn imun. Ajatellaan, että tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat. Innostus ja merkityksellinen tekeminen vaikuttavat tuottavuuteesi. Vapaus valita omat työajat. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhösi. Vapaus valitaiten, milloin ja missä työsi teet. Se tarkoittaa uskomatonta luottamusta.


Meidän tehtävänä on olla mahdollisimman hyvä yhteistyökumppani. Sellainen joka houkuttaa ihmisiä.







Kutsu

Hei Tulevaisuuden Tekijöiden Heimo!

Seuraavan kerran tapaamme 15.-16.4. Lehmonkärjessä, Asikkalassa. Päivät aloitamme 15.4. klo 10 ja lopettelemme 16. päivä torstaina klo 14.30. Varaudu intensiivisiin päiviin kera tabletin ja avoimen mielen!

Keskiviikko 15.4.

Klo 10.00 Päivän aloitus aamukahvilla
Kehittäjän mieli
Uuden työn ja verkostojen maailma

Karl-Erik Michelsen, Tamora Oy

Kehittäjien yhteinen illallinen
Seuraavaan päivään valmistautumista saunoen ja paljuillen

Torstai 16.4.

Klo 7.30 Aamupalalta vauhtia päivään
8.30 Tuottavuuden uusi aika - tulevaisuuden menestystekijät
Aidosti asiakaslähtöinen
Yhteisen suunnan rakentaminen
14.30 Hyvää kotimatkaa!

Jaana Utti, Tamora Oy

Tervetuloa mukaan!


Karl-Erik Michelsen Tamora Oy:n yksi omistajista ja hallituksen jäsen. Kalle on innovaatiojohtamisen professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Hän on kokenut johtamisen ja johtamisjärjestelmien kehittäjä ja on erityisen perehtynyt organisaatioiden johtamisen kehittämiseen muutostilanteissa sekä seutujen menestyksen kehittämisfilosofiaan.

 

Asiantuntijat

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.